Irgalmas és kegyelmes az Úr, türelme hosszú, szeretete nagy. Nem perel mindvégig, nem tart haragja örökké. Nem vétkeink szerint bánik velünk, nem bűneink szerint fizet nekünk. Mert amilyen magasan van az ég a föld fölött, olyan nagy a szeretete az istenfélők iránt. Amilyen messze van napkelet napgyugattól, olyan messzire veti el vétkeinket.

Zsoltár 103:8-12.


IRGALMAS ÉS KEGYELMES AZ ÚR, TÜRELME HOSSZÚ, SZERETETE NAGY - ez a mondat, vagy valamelyik változata nagyon fontos volt a zsidók számára. Kilencszer szerepel az Ótestamentumban.

Ezékiel idézte, amikor Jeruzsálem ostrom alatt állt. Nehémiás idézte, amikor újjáépítették a templomot. Jóel idézte, amikor visszahívta az embereket Istenhez. A zsoltárok szerzője legalább négyszer idézte. Jónás indokként idézte, miért kell engedelmeskedni Istennek, amikor Ninivébe hívták prédikálni. "Azért akartam először Társísba menekülni - mondja -, mert tudtam hogy te kegyelmes és irgalmas Isten vagy, türelmed hosszú, nagy a szereteted, és még a rosszat is megbánod.

Nem nehéz megérteni, miért voltak ezek a szavak oly fontosak a zsidók számára. Isten ezekkel a szavakkal jellemezte saját magát, amikor megjelent Mózesnek, és másodízben átadta neki a törvény kőtábláit.

Gondoljuk bele egy pillanatra, mi történt. Isten a Sínai hegyen szólal meg, felhő és mennydörgés formájában, és Izrael gyermekeinek átadja a Tízparancsolatot. Aztán Mózes felmegy a hegyre, és megkapja kőbe vésett másolatát.
40 napot tölt odafent, utasításokat kap, mit kell tennie, hogyan építse meg a szent sátrat, és mire lejön, az izraeliták aranyborjút építenek, és azt táncolják körbe mezítelenül - bár Isten nemrég szabadította meg őket az egyiptomi szolgaságból, és elmondta nekik, ne építsenek bálványokat.
Tehát Mózes összetöri a kőtáblákat, aztán a léviták segítségével karddal utasítja rendre a lázadókat, hogy rendet tegyen. Aztán felment a hegyre, hogy bocsánatot kérjen.
Elképzelhetjük, hogy milyen ideges lehetett. Kudarcot vallott. A nép is kudarcot vallott. Isten azonban azt mondta neki: "AZ ÚR, AZ ÚR IRGALMAS ÉS KEGYELMES ISTEN! TÜRELME HOSSZÚ, SZERETETE ÉS HŰSÉGE NAGY!"
Izráel gyermekeit olyan népek vették körül, akik feláldozták gyermekeiket bálványaiknak, akik isteneiket önzőnek követelőzőnek és szeszélyesnek hitték. Nem csoda, hogy ez a kijelentés ekkora hatást gyakorolt tudatukra.

A "könyörületes"-nek fordított szó héber eredetijének szó szerinti jelentése: "önmagát meghajtani", meghajolni, főként egy alattvaló felé. Ez egy hihetetlen szókép. Az emberek gyengesége és kudarcai közepette Isten azt mondja: "ÉN VAGYOK AZ ISTEN, AKI FELÉTEK HAJOL, AKI LEHAJOL A TI SZINTETEKRE."
Az "irgalmas" szó pedig abból a héber szótőből származik, amely azt jelenti: "megsimogatni", máshol pedig anyaméhnek is fordítják. Jelentése: körülvenni, gondoskodni, tartani. Tehát Isten azt mondja: "ÉN VAGYOK AZ ÚR, AZ ISTEN AKI A SZEMEDBE NÉZ ÉS MEG AKAR ÖLELNI."

Bizonyos: "Nem vétkeink szerint bánik velünk, nem bűneink szerint fizet nekünk." Mert "amilyen magasan van az ég a föld fölött, olyan nagy a szeretete az istenfélők iránt."

A zsoltár szerzője, aki ezeket a szavakat leírta, vigaszt talált az Ölelések Istenénél - kívánom, hogy Te is átéld ugyanezt a tapasztalatot!
(A remény és a béke üzenetei)



Megjegyzések

Népszerű bejegyzések