Megmentő-komplexusom halála

„Az Emberfia sem azért jött, hogy neki szolgáljanak, hanem hogy ő szolgáljon másoknak és odaadja az életét váltságul sokakért.” 
Mt 20,28






Hosszú évekig égett bennem a vágy, hogy megmentő legyek: vízi mentő, hegyi mentő, tűzoltó stb. Szívem egy sarkában mindig fellobbant valami, mikor láttam, hogy valakik egy pokróccal felfognak egy zuhanó gyermeket, vagy mentik a földcsuszamlás áldozatait, földre tepernek egy gépeltérítőt. Erre a fajta bátorságra vágytam, amit ezrek csodálnak lélegzetvisszafojtva.
Ez a vágy hajtott végül Kalkuttába, Indiába, ahol meg akartam változtatni az emberek életét saját pozitív hozzáállásommal, kreativitásommal.
Magabiztosan készülődtem, hőstettekről álmodozva utaztam, de ahogy megérkeztünk, önbizalmam rögtön hanyatlani kezdett. Ahogy kiértünk a repülőtérről a sötét éjszakába, azonnal kolduló asszonyok és gyermekek vettek körül. Miért nem alszanak?
Málladozó épületek sorjáztak kátyúkkal teli utcákon, kóbor kutyák és puskás csendőrök vigyázták őket. Orrfacsaró bűz, sosem látott képek támadták meg érzékszerveinket. A szálloda felé menet kocsink egy kivilágított reklám mellett haladt el: „Kalkutta: Az öröm Városa”. Ostorcsapásként éltem meg ezt a fényreklámot, ami legmélyebb vágyaimat érte. Mit képzeltem? Örömöt hozni Kalkuttába? Ez nem embernek való, ez Isten-méretű feladat!
Az a perc nemcsak megvilágította, de azonnal össze is törte hősi álmaimat. Mosolyom és pozitív hozzáállásom nem fog enni adni az éhezőknek, nem fogja felszabadítani a nőket az elnyomás alól, nem fogja megmenteni a lelki sötétség rabjait. Nem, egyedül Jézus, a Megmentő tud válaszolni ekkora kihívásra, egyedül Ő tud változást hozni. Én azért vagyok itt, hogy Őt szolgáljam.
Miért akartam megmentő lenni? Volt ennek jó oka is, meg rossz is. Segíteni akartam az embereken, enyhíteni szenvedésüket, megismertetni velük a szerető Istent. De ezt a jó szándékot beárnyékolta a vágyam, hogy hősnek érezhessem magam, hogy kivívjam mások elismerését „nemes” cselekedeteimmel, és hogy érezzem az elégedettséget, hogy megfelelek Isten elvárásainak.
Megmentő-komplexusomból fakadó munkám kívülről jónak tűnhetett, de inkább önelégültségre vezetett, mint Isten iránti engedelmességre.
Jézus a mi igazi hősünk, a mi valódi Megmentőnk. Jézus jó hírt hoz a szegényeknek. Bekötözi a lélek sebeit. Szabadulást hoz a foglyoknak, világosságra vezeti a bűn sötétségének rabjait. Jézus Isten szeretetét hozza, vigasztalja a gyászolókat, gondot visel a szükségben lévőkre. Szépséget visz a porba, örömre váltja a bánatot, dicsőítésre a kétségbeesést (Ézsaiás:61,1-3). Jézus csodálatos, hatalmas, méltó arra, hogy a Megmentő legyen.
A Máté 20,28-ban Jézus kinyilvánítja tanítványai előtt Megmentő voltának titkát, ami igencsak meglepő: „Az Emberfia sem azért jött, hogy neki szolgáljanak, hanem hogy ő szolgáljon másoknak, és odaadja az életét váltságul sokakért.”
A titok a szolgálat. Megmentőnket és a körülöttünk élőket szolgálva színfalak mögötti hősökké válhatunk Isten szemében. Az alázatos szolgálat talán nem kerül reflektorfénybe, de biztosan meg tudja változtatni a világot.
Évekkel a kalkuttai lecke után a régi ragyogó mosolyommal és pozitív hozzáállásommal önkéntesnek jelentkeztem. A különbség abban állt, hogy nem megmentő akartam lenni, hanem szolgálni akartam Megmentőmet.
Jézus a hős, akit csodálni kell; az én dolgom az, hogy feltűrjem az ingem ujját, és beálljak mellé a világot megmentő munkába.

Áldalak Jézus, mint az egyetlen dicsőítésre méltó Megmentőt. Segíts, kérlek, hogy ne arra vágyjam, hogy csodáljanak, hanem hogy Téged szolgáljalak. Cseréld le megmentő-komplexusomat szolgálatkészségre. Népedet szolgálva követni akarom példádat. A Te Nevedben, Ámen.

 
 

(Forrás: Amy Carroll: Why My Savior Complex Had to Die, Encouragement for today, 2014.04.30. www.proverbs31.org fordítás: http://www.lelekerosito.hu/ fotó:pinterest.com)

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések