Betlehem miatt – Isten mindent kézben tart

Ritkán szoktuk Jézus családfáját emlegetni a születésével összefüggésben. Máté mégis megtette. Evangéliumát rengeteg név felsorolásával kezdi. Mielőtt megemlítené a Napkeleti Bölcseket, vagy Betlehem csillagát, elkezdi felsorolni: „Ábrahám fia volt Izsák, Izsáké Jákób, Jákób fiai pedig Júda és testvérei. Júda fia volt a Támártól született Fáresz és Zerah, Fáreszé Heszrón, Heszróné pedig Arám.”

És a lista tizenhat versen át folytatódik: „Szalmón fia volt Ráhábtól Boáz, Boázé Ruthtól Óbéd, Óbédé Isai. Isai fia volt Dávid, a király. Dávid fia volt Salamon, Úriás feleségétől.” - Hatalmas ásítás – Lépjünk inkább a születéstörténetez! Miért van szükség arra, hogy Támárról, Ráhábról és Rútról olvassunk? Miért említi meg Máté evangélista Dávidot és Salamont, mielőtt Józsefről és Máriáról szólna?

A zűrzavar nem tudja távol tartani Krisztust ettől a világtól, üzeni Máté a nemzetségtáblázaton keresztül. A Messiás nem a felmenői érdeméért jött erre a világra, hanem éppen a tetteik ellenére megszületett. Támárt magára hagyták. Rút egy migráns volt, Ráháb pedig egy prostituált. Dávid házasságtörő, Salamon pedig egy nőbolond. Jézus családfája igencsak viharvert és megtépázott. Néhány király istentelenül, vérszomjasan élt. Ennek ellenére Isten megígérte Jézus eljövetelét, és Jézus valóban megszületett.

Krisztus eljött erre a világra!

A bűn és az összeesküvés ellenére, Krisztus eljött.

A rasszizmus és a szexizmus ellenére, Krisztus eljött.

Annak ellenére, hogy az emberek többsége elfelejtkezett Istenről, Krisztus eljött.

A zűrzavartól függetlenül, sőt, annak ellenére, Krisztus eljött közénk.

Természetfeletti fogantatás, hirtelen népszámlálás, hosszú utazás Názáretből Betlehembe. Örömtelen és nehéz események, de ezek a világ leghatalmasabb csodáját készítették elő. Minden azért történt, hogy ez a pillanat megvalósulhasson. Mária valószínűleg másként tervezte az események sorozatát. Ennek ellenére, hatalmasabb dolgok történtek, mint amiről valaha is álmodhatott volna. Isten felhasználta a nehézségeket, hogy a tervét megvalósíthassa.

Nincs-e szükségünk erre az emlékeztetőre? A rövid éjszakák, a kemény munka és a megterhelő stressz világában tudnunk kell, hogy Jézus mindent a kezében tart.

Isten mindent kézben tart. Ő kezében tart mindent érted is.






(Forrás: Max Lucado: Because of Bethlehem, Day #2: God Holds It Together, Bible Gateway, 
BibleGateway@e.biblegateway.com, fotó: pinterest.com)

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések