Amikor úgy érzed, hogy az imádnak nem sok értelme van....

Jézus így szólt hozzájuk: "Az én Atyám mind ez ideig munkálkodik, én is munkálkodom."


János 5:17


A rendőrségi fotót szemlélve majd megszakadt a szívem. Ezért az emberért imádkoztam egész felnőtt koromban, és most börtönben van. 

Külső szemlélőként Richárd (nem a valódi nevét használom) élete reménytelen volt: Alkohol. Dühkitörések. Gyűlölet. Munkanélküliség. Tönkrement kapcsolatok. Richárd élete a hullámvasúthoz hasonlított, kevés magaslatokkal, az idő múlásával egyre inkább mély zuhanásokkal volt teli. Most pedig rács mögött ült. 

Két nappal azután, hogy Richárdot letartóztatták, elolvastam az online rendőrségi jelentést. A letartóztatás ideje a szívembe markolt: 8:32. 

Drága barátom! Nem a véletlenek egybeeséséről beszélek. A rendőr simán kerekíthetett volna, és 8 óra 30 percet is írhatott volna. De nem, ő 8 óra 32 percet jegyzett fel. 

Húsz éven keresztül János 8:32 állt a rendszám táblámon. Mindig emlékeztetett a következő kijelentés fontosságára: „megismeritek az igazságot, és az igazság megszabadít titeket.” Ezt az igét tartom az életemet meghatározó Igeversének. Hány és hány alkalommal tekintettem már rá a digitális óra számlapjára, amely 8:32-t mutatott, akkor, amikor éppen szükségem volt az emlékeztetőre. Ezeket a pillanatokat mindig úgy éltem meg, hogy a Mennyei Atyám üzen nekem: Ő figyel rám és szeret engem. 

Ezen a napon is tudtam, hogy Isten emlékeztetni szeretne engem: „Látom őt. Szeretem Richárdot. Figyelek rá. Nem reménytelen eset, bár hosszú lesz az út.” 

Királyok első könyvének a 18. fejezetében, a 41-45. versek elmondanak egy történetet Illés prófétáról. Isten három és félévnyi szárazságot engedett meg Izráel történetében, mert az ország idegen isteneket imádott. Egyik csoda a másik után történt ezekben az években, de engem az időszakot lezáró események ragadtak meg igazán. 

Illés üzent Aháb királynak, hogy a negyvenkét hónapnyi szárazság végéhez közeledik, bár az égbolton picinyke felhő sem látszódott még. 

Az üzenet átadása után Illés elment a Kármel hegyére, mélyen a földig hajolt, az arcát a térdei közé rejtette. 

„Így szólt a szolgájához: Menj föl, és tekints a tenger felé! „ (I. Kir. 18:43a) (tudni szerette volna, hogy megjelent-e már felhő az égen) 

„Nincs ott semmi” – mondta a szolgája, amikor visszatért hozzá. 

Illés hatszor küldte el szolgáját, hogy megnézze, van-e már a felhő az égen. A szolga hatszor jött vissza azzal a hírrel, hogy még semmit semmi jelét sem látja annak, hogy eső készülődne. 

Illés a hetedik alkalommal is megkérte, hogy vizsgálja meg az égboltot. 

Ekkor a következő hírt adta a szolga tudomásul Illésnek: 

„Hetedszerre ezt mondta a szolga: Most egy tenyérnyi kis felhő emelkedik föl a tengerből „ (44. vers) 

Szerintetek Isten egész idő alatt munkálkodott, vagy egyszerűen a hetedik alkalommal helyezte oda a felhőt az égre? Persze, nem tudhatom a választ, de úgy gondolom, Isten mindvégig munkálkodott. 

Nem igazán ismerem az időjárási törvényszerűségeket, de még emlékszem arra, amikor a víz körforgásáról tanultunk az általános iskolában: Az égből lehulló víz táplálja az óceánokat, folyókat és tavakat. A nap felmelegíti a vizet, ami párát eredményez. A felszálló pára eljut az atmoszférába, lehűl, kicsapódik és felhőt képez. Ebből a felhőből aztán eső lesz, ami visszahull az óceánokba, folyókba és tavakba. És a körforgás újra kezdődik. 

Úgy hiszem, Isten már a szolga első útjakor elkezdett munkálkodni, bár a szolga ennek semmi jelét sem látta még. Jézus azt mondta, hogy :” "Az én Atyám mind ez ideig munkálkodik, én is munkálkodom." (János 5:17) 

Épp ezért, ha még semmi jelét sem látod annak, hogy Isten munkálkodik, nem jelenti azt, hogy Ő ne vette volna kezébe a dolgok irányítását. 

Nem tudom, kiért vagy milyen ügyért imádkozol a mai napon. Arra kérlek, ne add fel az imát, ne fáradj bele a könyörgésbe! Isten már munkálkodik, bár lehet, hogy még nem látod ennek a gyümölcsét. 

Mi a helyzet Richárddal? Nem ült sokáig a börtönben. Isten még mindig munkálkodik, én pedig még mindig naponta imádkozom érte. Már látom a tenyérnyi felhőt megjelenni az égen. 

Uram! Arra kérlek, hogy nyisd meg _________ szemét, hogy meglásson Téged, és kövessen Téged. Lehet, hogy most még nem látom eredményét a munkálkodásodnak, de hiszem, hogy Te kézbe vetted a dolgok irányítását. Ebbe a reménybe kapaszkodom. Jézus nevében, Ámen. 



(Forrás: Sharon Jaynes, When You Feel Like, Prayer Isn’t Working, Proverbs 31 Ministries, Daily Devotionals, September22, 2017, fotó:pinterest.com)

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések